miercuri, octombrie 10, 2007

Azi in Franta pe scurt

Colegii experimentale....

... pentru tinerii in dificultate sociala sau materiala. Francezii se preocupa de problema lor si afirma ca "nu putem lasa tinerii in situatie de esec". Aici inca mai vorbim de egalitate de sanse. Si au dreptate pentru ca e o problema contemporana.

Nou sondaj despre scoala franceza

In colaborare cu France 2, Le Figaro si RTL se va publica un sondaj despre integrarea copiilor cu deficiente in scolile obisnuite sau alte probleme precum interzicerea telefoanelor mobile in unitatile scolare. Unii se intreaba daca...vor schimba totul??? Numai in Romanica noastra draga, nu intrebam inainte, nu facem sondaje ci turnam deja gata pregatita o directiva... Hm...

Discriminare etnica

Pentru ameliorarea conditiilor de stagiu se pare ca stagiarii care provin din familii maghrebine (nb. din Maroc, Tunis) au de doua ori mai multe probleme pentru gasirea unui loc de stagiu. La fel si studentii africani. Ma gandeam ca unde e democratie e democratie pentru toti... dar se pare ca nu e asa. Consultati site-ul Federatiei Léo Lagrange.

Spatiu internet specific

Adica daca esti la o universitate pariziana (din Paris) veti putea avea acces la ENT (Spatiu virtual de lucru)... Ca parca noi studentii din Bucuresti nu cunosteam deja site-uri de unde luam toate referatele gata facute... Uite ca si aici se poate. Numai ca in Paris asta va fi complet legal si mai ales....vor acorda un fond de 2 miloane de euro la propunerea Domnei Sandrine Mazetier, director adjunct responsabil cu viata studenteasca.

Unicef propune copiilor de primara sa scape de frica de vaccin

In acest scop organizeaza o joaca colectiva, unde... baietei si fetite de toate varstele vor face vaccinuri unor papusi... Pai asa da, dupa ce sunt ei insisi pusi in situatia de a slava papusile, copii vor sti de ce trebuie ei insisi sa faca VACCINUL care le da atata bataie de cap. Batatie de cap vor avea si organizatorii deoarece trebuie sa confectioneze papusile de carton cu pricina si mai ales sa puna in aplicare Proiectul. La noi sigur erau proteste...

Calculatoare si iar calculatoare...

Pe aici toti profesorii se preocupa de tehnicile de predare cu ajutorul calculatorului. De exemplu se oragnizeaza saloane TICE (tehnici de predare cu ajutorul calculatorului) si unul dintre ele se va tine in regiunea Champagne... Nu confundati cu bautura va rog...

Si ca veni vorba...

Prin zona, matematica se preda cu ajutorul calculatoarelor stiintifice... Chestiile alea pe care cei de la Politehnica le vanturau pe sub nasul celor de la Psihologie. Se scot si carti de didactica pentru ca profesorul de rand sa stie ce si cum sa faca.. de exemplu "Activités avec un logiciel de géométrie dynamique" (Activitati matematice cu softurile de geometrie dinamica)... Chiar vreau sa stiu daca profii de matematica romani pot sa-mi explice ce e aia...

Si uite pentru azi asta a fost actualitatea educatiei franceze

Pe maine,
Ioana Ungureanu

3 comentarii:

iuliagrviorel spunea...

Buna Ioana,
ma bucur ca putem comunica pe o asa tema.
Sunt interesata de cine poate sa-mi dea relatii ce se intampla in FR in ceea ce priveste "educatia pentru dezvoltare durabila".

Ioana Ungureanu spunea...

Iuliana, o sa ma interesez si o sa public pe web despre "educatia pentru dezvoltare durabila"

Ioana

Anonim spunea...

Ioana, ma bucur tare mult ca ai inceput sa folosesti acest instrument deosebit: blogul! Pe la noi, si prin lume, se vorbeste foarte mult despre blog ca instrument de marketing, de relatii publice si advertising... Eu consider ca, in egala masura - cel putin, este un instrument de dezvoltare personala! Nu s-a vorbit despre asta dar va veni, cu siguranta, si acel moment! Iar cand blogul trateaza probleme de educatie, valoarea si utilitatea lui se amplifica la puterea comunicarii! Mult succes iti doresc! Si ma bucur ca putem comunica si pe aceasta cale!
Este mai mult decat interesanta tema pe care o dezbati si mi-a placut in mod deosebit ideea cu proiectul legat de vaccinurile copiilor! Undeva exista oameni care ii inteleg pe copii si care au si curajul de a aplica o idee.

Octav

PS: calculatorul acela stie sa faca animatii cu figuri geometrice. Profesorii nostri nu stiu ce stie el sa faca! :)