luni, octombrie 15, 2007

O noua saptamana...

Buna dimineata oameni buni,
sper ca sfarsitul de spatamana a fost cel putin satisfacator pentru dumneavoastra.
Cat despre ceea ce este nou in lumea educatiei in Franta incepem cu:

Reactiile ministeriale...

... cu privire la imigratie au ajuns deja in presa. Chiar daca exista oarece probleme cu privira la copii de imigranti sau copii fara acte, ministrul educatiei Xavier Dracos reaminteste educatorilor legea. Fiecare educator este obligat sa primeasca in sala lui de clasa scolarii fara acte. "Tin sa reamintesc fiecaruia cele doua reguli fundamentale: primirea oricarui copil la Scoala si respectul legilor Republicii." Adica se incurajeaza situatii de genul celor povestite la adresa web
http://sanspapiers.blogs.liberation.fr/sans_papiers/2007/10/arrestation-dun.html unde un copil fara acte a fost arestat la scoala. Hm...

Despre scoala...

... si cine profita de pe urma dezvoltarii sau staganarii ideilor promovate de aceasta, este tema propusa de Eric Maurin in lucrarea sa "Noua problema scolara". O abordare comparativa a sistemelor scolare din Europa. Statistici oficiale si neoficiale din invatamantul european, diplome si insertie sociala sunt propuse pentru a realiza un tablou complet al sociologiei educatiei. O carte pe care orice specialist in educatie o poate rasfoi in scopul de a intelege mai bine care este influenta educatiei in viata de zi cu zi.

Nu voi aborda...

... in amanaunt probleme ca greva propusa de FSU (Fedération Sindicale Unitaire) pe data de 18 octombrie (http://actu.fsu.fr/).

... si nu voi insista asupra problemelor scoase in evidenta in invatamantul agricol (Nb. aici mai exista inca licee cu profil agricol)...(http://www.fcpe.asso.fr/)

Intre...

... autosuficienta instalata pentru copii din tarile vestice si dorinta de a reusi a copiilor din tarile estice este o mare discrepanta. Aceasta enorma diferenta intre aspiratiile scolare ale copiilor proveniti din regiuni diferite ale Europei sunt puse in evidenta de numerosi cercetarori precum Yaël Brinbaum, Annick Kieffer sau J.P.Caille. Referinte web: http://halshs.archives-ouvertes.fr/halshs-00178641/fr/. Noi romanii inca ne numaram printre cei care doresc sa reuseasca in scoala si in viata. Inca mai credem ca un nivel educational ne poate garanta insertia profesionala, desi am inceput deja sa ne confruntam cu devalorizarea studiilor si a diplomelor...

Sa reuseasca in viata...

... doresc si fetele care au inceput sa se inscrie la studii de constructii. Nu este vorba de epoca ceausista cand cu mic cu mare trebuia sa ne specializam in ceva anume. Este vorba de Franta anilor 2000, unde lipsa manii de lucru in constructii face ca initiativele de genul concursuri pentru femei in constructii sa aiba succes (www.capeb.fr).

Se refera...

... si la educatie Noul Tratat European care este deja elaborat si va fi propus tuturor sefilor de stat la Lisabona 18 octombrie. Daca va fi acceptat va putea fi adoptat in anul 2008. Printre alte detalii retinem modificarea sensibila a institutiilor, crearea postului de "Presedinte al consilului european", reducerea numarului de comisari europeeni de la 27 la 18 in anul 2014. Textul integral il puteti accesa pe adresa http://www.consilium.europa.eu/cms3_fo/showPage.asp?lang=fr&id=1317&mode=g&name.

Educatia pentru Dezvotare Durabila

500 de profesori titulari si 100 de stagiari au participat pe 10 octombrie la o zi de formare pentru dezvoltare durabila la Nates. Printre subiectele abordate numaram: trierea desurilor menajere (fara sume de bani), parcuri eoliene, energii renuvelabile. Este cu atat mai interesant cu cat la nivel mondial se propune integrarea dezvoltarii durabile printre pemiile Nobel... Adica... e intr-adevar de viitor acest domeniu. Mai multe pe adresa web http://www.paris.diplo.de/Vertretung/paris/fr/Newsletter__fr/2007__10/seiten__12__10/onu-climat__seite.html.

Cam atat pentru acest inceput de saptamana,
pe maine,
Ioana Ungureanu

Niciun comentariu: