luni, octombrie 22, 2007

Ce-o fi educatia?

Toti vorbim de educatie si ma intreb oare cine o face??? Si uite-asa ma vad in sitatia de a raspunde singura la intrebarea care am emis-o...sau omis-o... :)

Hm... Face educatie cel care e mai mare, face educatie cel care are putere... Oare educatia este o relatie de putere? Oare nu impounem copiilor un punct de vedere care poate fi eronat... Intrebari si intrebari... Raspunsuri au dat multi cercetatori, intrebari au pus si mai multi... Platon zicea ca educatia trebuie sa o faca persoane specializate in intitutii specializate... Erau acceptati doar copii cetatenilor liberi, ei insisi cetateni. Am asteptat mai mult de doua milenii pentru ca Ellen Key sa instaureze secolul copilului... Acum ne plangem ca nimeni nu mai respecta nimic. Copii au fost pusi pe un piedestal...iar autosuficienta i-a cuprins cu totul... Nu mai vor sa faca nimic, nu mai sunt interesati de a cunoste... Oare unde ne putem opri cu impunerea unor cerinte si unde lasam libertate... Toate astea sunt tot atatea intrebari la care filosofii educatiei le intorc pe toate fetele...

Avem autoritate? Ce e autoritatea? De unde pana unde putem noi sa pretindem ca proprii copii sa faca ce le cerem daca noi insine suntem corupti mai mult sau mai putin de aceasta societate atat de schimbatoare?

Hm...

Poate aveti voi raspunsuri...

Ioana Ungureanu

2 comentarii:

Unknown spunea...

Mie-mi place sa cred ca am gasit raspunsul in ceea ce ma priveste, ca parinte: http://educatielibera.blogspot.com/

alexutz spunea...

misto blogu tau :D:D:Dpacat k e despre educatie:D:D