marți, octombrie 16, 2007

Ex-ample... de actualitate

Evaluarea...

... si limitele ei sunt scoase in evidenta acum de cand programul scolii franceze va fi schimbat. Va reamintesc ca, de saptamana trecuta, vorbim deja de saptamana de lucru in scoala unde sambata nu se vor mai face cursuri. Grea sarcina pentru profesori mai ales ca, asa cum se intampla peste tot, reformele sunt duse de umerii numerosi ai profesorilor... Adica, ca si pe la noi, altii iau decizii si cadrele didactice trebuie sa faca fata la toate problemele. Si cum unde este mult e loc si de mai mult... probleme sunt destule. Printre ele limitele evaluarii, acompaniamentul scolar, sau violenta in scoala ... pedagogii stiu exact de ce vorbesc!

Parintii dau exemplu...

... de cetateni, si nu oricand, ci exact in momentul alegerilor presedintilor Comitetelor de parinti. Problema e ca aceste alegeri sunt organizate in asa fel incat parintii nu cunosc deloc persoanele ce se prezinta la alegeri. De ce atata valva va veti intreba? Ei bine pentru ca a fi un bun cetatean se invata inca din copilarie. Si ce invata copii? Problemele puse in evidenta de FCPE amintesc de realizarea listelor electorale de catre directorii scolilor, lipsa de comunicare dintre parinti sau chiar interzicerea comunicarii sau prezentarii candidatilor prin scoala. Pe scurt elevii au CONTRA-exemplul cel mai evident in ceea ce priveste libertatea alegerilor... Hm...pai la noi oare cum o fi? Amanunte pe site-ul: http://www.fcpe.asso.fr/ewb_pages/a/actualite-fcpe-1999.php

Inspectii globale

Dupa disputa nascuta de catre metoda globala in lectura, Academiile (Nb. Inspectoralate scolare locale) propun o metoda globala de inspectie. Adica se evaluaeaza proiectul scolii tinandu-se cont ca nicaieri nu exista o scoala perfecta cu profesori perfecti si mai ales elevi perfecti... In urma acestei inspectii se pun in evidenta elementele pozitive si cele negative pentru ca mai apoi impreuna cu directia Unitatii scolare sa se propuna solutii si termene de aplicare... Pe la noi s-ar spune ca e Aceeasi Marie cu alta palarie... ca drept e! Oricum daca vreti sa cititi rapoarte de inspectie din scolile franceze intrati pe link-ul urmator http://www.pedagogie.ac-nantes.fr/73269109/0/fiche___pagelibre/%26RH=1159260660218.

Scoala ilegala...

... in Camerun unde... oamenii isi instruiesc copiii in scoli clandestine. De ce clandestine? Acestea sunt interzise de guvernul camerunez deoarece cateodata ele nu respecta normele de igiena, programele oficiale si mai ales nu declara profesorii la organismul fortelor de munca... Pai sincer ma intreb ce deranjeaza mai mult guvernul camerunez... Ca nu strange impozite, ca scolile nu respecta programele oficiale sau ca tinerii scolarizati sunt expusi riscului de imbolnaviri datorita localurilor insalubre...? O intrebare retorica dar care ma face sa zambesc... Citi articulul lui Eric Roland Kongou pe link-ul http://fr.allafrica.com/stories/200710121049.html.

Dupa memory stick...

Daca va mai amintiti ziceam saptamana trecuta ca elevii vor primi memory stick-uri pentru a putea lucra de oriunde. Cum daca zicem ceva, aici punem si in aplicare, acum este deja lansat Campusb site-ul oficial pentru temele virtuale ale elevilor francezi... Pai uite ca se poate oameni buni, si nu sunt studentii care au facut acest site.... E un spatiu de lucru deschis tuturor... (http://www.campusb.fr/)

Nu voi insista...

... asupra dezbaterilor cu tema "Autoritatea are un sex?" http://www.ecoledesparents.org/
... asupra educatiei pentru gust (si e vorba de cel mai elementar gust: bucataria) http://www.legout.com/home.php
... sau asupra livretului de comptenete sau de evaluare, unde fiecare elev are marcate comptentele achizitionate si nivelul achizitiei acestora http://eduscol.education.fr/D0231/experimentation_livret.htm

Cam asta a fost tot pentru azi,
Pe maine,
Ioana Ungureanu

Niciun comentariu: